Над 2 500 са подадените в НАП Варна годишни данъчни декларации

...
Над 2 500 са подадените в НАП Варна годишни данъчни декларации
Коментари Харесай

Над 2 500 варненци подадоха годишни декларации през първите 20 дни от данъчна кампания 2023 г.

Над 2 500 са подадените в Национална агенция за приходите Варна годишни данъчни заявления по член 50 от ЗДФФЛ през първите 20 дни на акцията за обявление на приходи, получени през 2022 година Това оповестиха от пресцентъра на организацията за Varna24.bg.

Те са с 25% повече спрямо постъпилите формуляри за същия интервал на предходната година. Завишен интерес се следи и към потреблението на е-услугите на приходната организация. 1 126 данъкоплатци са заявили приходите си онлайн, като са употребявали личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. Това е с 20% повече, по отношение на 938 броя заявления, подадени през Портала за е-услуги към същата дата на миналата година. 1319 са формулярите, обработени в салона за обслужване на клиенти на Национална агенция за приходите в морската столица, а 76 души са избрали услугите на лицензиран пощенски оператор.

Данъчна акция 2023 година стартира на 10 януари, като от тази дата започва подаването на декларациите за приходите на физическите лица. В началото на март 2023 година, след подаването на данните от работодатели и платци на приходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея могат да бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, припомнят от приходната организация.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните условия може да се получи в уеб страницата на Национална агенция за приходите и на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02/9859 6801 на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР